Zaštitnik očiju – Lutein

Objavljeno: 08.11.2013. 23:57 u kategoriji Calivita Internacional

Karotenoid – antioksidans za zaštitu od slobodnih radikala koji predstavlja prirodnu zaštitu organa vida od UV zraka i ostalih oblika štetnih zračenja (računala, TV..).

Karotenoid – antioksidans za zaštitu od slobodnih radikala koji predstavlja prirodnu zaštitu organa vida od UV zraka i ostalih oblika štetnih zračenja (računala, TV..). Idealan proizvod u ljetnim mjesecima ili na skijanju kada su oči dodatno izložene većoj količini zračenja. Preporučuje se i u prevenciji stvaranja sive mrene.

Naše su oči danas, više nego ikad prije, pojačano izložene štetnom djelovanju okoline. Zbog raznih vrsta zračenja, kao i zbog slobodnih radikala nastalih u staničnom metabolizmu, dolazi do oštećenja očiju. Među mnogim karotenoidima koji pozitivno utječu na zdravlje očiju, lutein je među najvažnijima, jer je izuzetno važan antioksidans. Američki onkolozi dokazali su da je lutein najjači inhibitor peroksidacije lipida, kako u serumu, tako i u strukturama oka. Obzirom da lutein pokazuje raznoliku aktivnost u neutralizaciji slobodnih radikala, ima ključnu ulogu u antioksidativnoj zaštiti organizma. Tijekom istraživanja luteina otkriveno je da se na razne načine veže za strukture oka. Kada dospije u organizam, lutein se skuplja u žutoj mrlji mrežnice (macula lutea), koja je od izuzetnog značaja za funkcioniranje očnog živca, a time i vida, te u očnoj leći, čija je apsolutna prozirnost preduvjet za propuštanje zraka svjetlosti, a time i za oštrinu vida.

Djelovanje slobodnih radikala na žutu mrlju dovodi do ateroskleroze kapilara očne pozadine i njezine degeneracije. Istraživanja degenerativnih promjena žute mrlje jednoznačno potvrđuju da lutein ima važnu ulogu u njezinoj zaštiti. Studije rađene na Sveučilištu Harvard pokazale su da je unošenje 6 mg luteina dnevno smanjilo oštećenje žute mrlje za 43 %. Očna leća je dio oka koji je najpodložniji obolijevanju. Najveći dio očne leće, čak 98 % , čine bjelančevine. Slobodni radikali oštećuju bjelančevine očne leće i dovode do njihove precipitacije (taloženja), odnosno do dehidracije (isušivanja). Ovaj je proces odgovoran za nastanak tzv. sive mrene, koja je odgovorna za oko 50 % slučajeva sljepoće u starosti. Siva mrena (katarakta) nastaje pod utjecajem brojnih čimbenika, prvenstveno ultraljubičastog zračenja. Rizik od nastanka sive mrene bitno povećavaju neke kronične i degenerativne bolesti te bolesti metabolizma, prvenstveno šećerna bolest te pušenje. Kombinirani antioksidativni dodaci prehrani mogu smanjiti rizik nastanka sive mrene. Lutein je suvremeni dodatak prehrani čijim se unošenjem postižu izvrsni rezultati u očuvanju zdravog stanja oka.

 

60 kapsula

Sastav jedne kapsule

Lutein    6 mg

Upotreba

1 kapsula dnevno nakon jela ili prema savjetu stručnjaka