Ulje origana (mravinca) palma za čišćenje organizma

Objavljeno: 09.11.2013. 17:22 u kategoriji Calivita Internacional - o proizvodima

Origano je biljka koja se već stoljećima koristi kao začin i kao lijek. Bio je cijenjen u staroj grčkoj i Egiptu, gdje su ga koristili kao sredstvo protiv kašlja.

Origano je biljka koja se već stoljećima koristi kao začin i kao lijek. Bio je cijenjen u staroj grčkoj i Egiptu, gdje su ga koristili kao sredstvo protiv kašlja. U srednjem vijeku korišten je kao sredstvo za čuvanje hrane (prirodni konzervans), a Paracelsus ga je u 15. stoljeću koristio protiv dijareje, ljuskavice (psorijaze), povraćanja, žutice i gljivičnih oboljenja. U medicinske svrhe koristi se pretežito ulje origana koje se dobiva iz lišća biljke Origanum vulgare ssp.hirtum uz pomoć maslinovog ulja kao nosača, jer su djelatni sastojci origana prisutni u ulju u znatno većim koncentracijama u odnosu na tradicionalno korištene oblike (začin, sušena biljka).

Sastav i djelatne tvari:

Biljka ima mnoštvo sastojaka, među ostalim esencijalna ulja timol i karvakrol, flavonoide (antioksidansi), ružmarinsku kiselinu, vitamine A i C, te brojne minerale. Najznačajnija tvar i nositelj protumikrobnog djelovanja origana je karvakrol, fenolni spoj koji je po svojim antiseptičkim svojstvima 26 puta jači od sintetskih antiseptika.

Ulje origana je žućkaste boje, svojstvenog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu.

Unutarnja primjena:

Laboratorijska istraživanja su pokazala djelotvornost ulja protiv različitih mikroorganizama, od bakterija, gljivica parazita i virusa. Ulje origana se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući protumikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, infekcija dišnog sustava. Ulje origana može se koristiti kao probavni tonik jer potiče lučenje probavnih sokova, smiruje bolove i grčeve probavnih organa, potiče rad jetara i lučenje žuči. Posebno je koristan kod tegoba jetara izazvanih virusima te kod probavnih tegoba izazvanih škodljivim bakterijskim ili gljivičnim izlučevinama. Učinkovitost u čišćenju limfe koristi se i za ublažavanje tegoba koje prate reumatizam i artritis. Tvari prisutne u origanu imaju utjecaj na živčani sustav tako da dolazi do smanjenja nervoze, prenapetosti živčanog sustava te glavobolje izazvane napetošću. Savjetuje se korištenje ulja origana tijekom dana zbog umirujućeg djelovanja, posebno stoga što smanjuje nadražujuće djelovanje kave i čaja čijoj prekomjernoj uporabi su suvremeni ljudi skloni. Ulje origana ublažava kašalj i potpora je kod akutnih i kroničnih plućnih tegoba.

Vanjska primjena

Ulje origana može se izravno primjeniti jednom do dva puta dnevno na područja ruku i nogu zahvaćena gljivicama, zatim kod prhuti, masne i aknaste kože, za manje ogrebotine, ubode kukaca, razvodnjen za ispiranje usta, itd. Na željeno područje treba nanjeti samo nekoliko kapi i zatim lagano utrljati.

 

Sastojci u 4 kapi (0,17 ml):

Uljna iscrpina lista mravinca (std. na 3,5% karvakrola)……………13 mg

 

Napomena:

Ulje ima svojstven, jak okus koji može potaknuti jače lučenje sline, stoga ga uvijek treba uzimati u razrijeđenom obliku. Ne preporuča se djeci, trudnicama i dojiljama te osobama preosjetljivima na oregano. Također se ne preporučuje istovremena primjena ulja origana te biljaka iz iste familije kao što su hizop (Hyssopus off.),mažuran (Origanum majorana), metvica(Mentha piperita), bosiljak (Ocicum basilicum), kadulja (Salvia off.) te lavanda (Lavendula off.). Kod vanjske primjene izbjegavati dodir s većim površinskim ozljedama, očima i genitalijama. Ne stavljati na mladeže i kožne tumore.