Ovisnost o hrani

Objavljeno: 02.03.2016. 15:46 u kategoriji Novosti

Ovisnost može biti prejedanje svim vrstama hrane, ali može biti i ovisnost o pojedinim namirnicama kao i ovisnost o zdravoj hrani.

Ovisnost o hrani je danas veliki i česti problem.

Ovisnost može biti prejedanje svim vrstama hrane, ali može biti i ovisnost o pojedinim namirnicama kao i ovisnost o zdravoj hrani.

Kada znamo da ne jedemo jer smo gladni već jer nam se jede tada znamo da smo ovisni. U slučaju da jedete kada ste tužni, kada ste sretni, ili kada god vidite hranu koju volite –to je ovisnost o hrani. Ovisnost vodi do debljanja, narušavanja hormonalne ravnoteže i kasnije do bolesti.

Bitno je znati da je hrana potrebna za održavanje zdravlja i davanje potrebne energije. Nažalost danas je hrana sve samo ne to. Hranu koristimo kada se družimo, kada nešto slavimo, uvijek sve uz hranu.

Druženje može biti uz sport, uz šetnju i boravak u prirodi a ne odlazak na večere i ručak.

Opsesija s hranom, stalno razmišljanje o njoj, uzimanje hrane kada god prođete pokraj nje je nešto što ukazuje na ovisnost.

Da bi se osoba riješila te potrebe i razmišljanja o hrani potrebno je početi sa promjenama svojih navika. O hrani treba razmišljati kao o energiji koja nam je potrebna kroz dan, o tome da unosimo ne samo ono što volimo i čini nas sretnim već hranu koja nam daje energiju i snagu.

Rasporedite obroke svaka 3 h i to tako da pripremite sve unaprijed za cijeli tjedan. Potrebno je napraviti plan od kojeg se ne udaljavati unatoč potrebama, željama i nagovaranjima. Nakon određenog vremena uzimanja hrane pravilno i redovito, ovisnost više neće biti toliki problem i sve će postati jednostavnije.

Hrana je hrana a ne nužno ugoda.