Kada je dobro izbaciti neke namirnice

Objavljeno: 02.03.2016. 15:35 u kategoriji Novosti

Iz prehrane je potrebno izbaciti hranu koja je tretirana kemijskim sredstvima. Upravo je ta hrana početak i uzrok velikog broja tegoba i smetnji u organizmu.

Nekada je sva hrana koju smo jeli bila prirodna, cjelovita i jednom riječju kvalitetna. Danas hrana koju jedemo, uvelike se udaljila od prirode. Toliko je umjetnih sastojaka u njoj da se nekada pitam da li je to uopće hrana.

Hrana je tretirana i puna aditiva i tako s vremenom kako se navikavamo na takvu hranu potreba za njim je sve veća. Hrana koja nema dodataka nam ostaje bezukusna, i kao da nam nešto fali.

Da bismo promijenili taj osjećaj i osjećali se bolje trebamo mijenjati i svoj pogled na hranu.

Hrana je nešto što treba da nam da energiju, vitalnost i u konačnosti zdravlje. Hrana nije samo oblik utjehe, trenutak sreće i ugoda.

Svaka namirnica ima svoju energiju, vitalnost i to samo u svom cjelovitom i izvornom obliku.

Iz prehrane je potrebno izbaciti hranu koja je tretirana kemijskim sredstvima. Upravo je ta hrana početak i uzrok velikog broja tegoba i smetnji u organizmu.

Danas se puno piše i govori o izbacivanju pojedinih namirnica.

“ Izbaciti treba gluten, mlijeko, šećere, meso …“ sve to možete naći kao savjet. Sve veći je broj ljudi koji izbacuje pojedine namirnice kada to možda i nije nužno.

Gluten- bjelančevina koja se u najvećem postotku nalazi u pšenici. Veliki je problem kod ljudi koji imaju celijakiju i nužno ju je izbaciti. Zašto i zdravi ljudi danas izbacuju gluten? Nekada se u prehrani koristila pšenica u puno manjoj mjeri nego danas. Upravo je problem što unosimo gluten i kroz namirnice u kojima on ne bi trebao biti sa dodatnim aditivima. Pšenica kao i aditivi zajedno sa pšenicom mogu izazvati oštećenja probavnog sustava te kasnije zasićenost, intoleranciju i konačno alergije.

Mlijeko- je hranjiva i kompletna namirnica ali ima jednu manu osobito za ljude s problemima u želucu. Mlijeko i to osobito kravlje ima veliki postotak proteina kazeina koji je teže probavljivi protein i nije preporučljiv kod osoba sa želučanim tegobama. Osobno bi mlijeko izbacila iz upotrebe kod svih osoba koje imaju želučane tegobe, alergije, upale sinusa, zatvore, autoimune bolesti.

Bijeli šećeri, slatkiši kao takvi nikome nisu potrebni. Trebamo težiti pronaći dobre i kvalitetne zamjene kao što je voće i suho voće umjesto čokolade, sirovi kolači umjesto kolača i keksa.

Sirove čokolade s visokim postotkom kakaa su poželjne za konzumaciju.

Meso smatram dobrom i potrebnom skupinom namirnica i nije potrebno izbacivanje. Potrebno je paziti na kvalitetu mesa. Obavezno kupovati domaće, ne tretirano iz slobodnog uzgoja, nikako ne konzumirati meso koje je tretirano aditivima, premazima za dulju svježinu i sl.

U slučaju da se ipak izbacuje meso iz prehrane treba paziti da se unosi dovoljno biljnih proteina (grahorice, orašasti plodovi, soja i sl)

Izbacivanje pojedinih namirnica preporučam samo nakon konzultacije sa nutricionistom i eventualnom liječnikom. Postoje detoxi kod kojih se izbacuje sve osim voća, povrća i nešto malo žitarica, ali se takav oblik prehrane preporuča max mjesec dana.

Zaključak na kraju je: nikada sami ne trebamo puno eksperimentirati već ipak za svaku odluku o izbacivanju pojedinih namirnica savjetovati se s stručnjakom i pratiti se.

Svi smo mi individue za sebe i teško je generalizirati jedan oblik prehrane za sve.